Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ (17/06/2013)

CLICK_TO_ENLARGE

Το ποσοστό των νέων οχημάτων με τεχνολογία Start-Stop θα φθάσει τα 70% μέχρι το έτος 2015!


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

 

Από το 2012 έχουν αρχίσει ήδη να  ισχύουν τα νέα πρότυπα ΕΕ, με συνέπεια τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπής CO2 για οχήματα να μειωθούν στα 130 g/km σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις από τις μπαταρίες αυτοκινήτων, αφού η τήρηση των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπής προϋποθέτει παρεμβάσεις στη διαχείριση του κινητήρα και μπαταρίες πρωτοποριακής τεχνολογίας.

 

Συνεπώς τα υβριδικά γίνονται επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων χρησιμοποιούν τον όρο υβριδικό για να τονίσουν τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα των οχημάτων τους.

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υβριδικών:


1. MΙΚΡΟ-ΥΒΡΙΔΙΚΑ (MICRO HYBRID) (START-STOP)

 

Στα οχήματα Start-Stop ο κινητήρας απενεργοποιείται κατά τις σύντομες στάσεις, π.χ. στο κόκκινο φανάρι, έτσι ώστε να εξοικονομείται καύσιμο και να μειώνονται οι εκπομπές CO2 (κατά περ. 5 - 10 %).

 

Κύρια χαρακτηριστικά της τεχνολογίας Start-Stop:

 

  • Ανταπόκριση στις οδηγίες της ΕΕ σχετικά με τις εκπομπές CO2
  • Απενεργοποιεί τον κινητήρα κατά τις στάσεις του οχήματος
  • Όλοι σχεδόν οι κατασκευαστές οχημάτων εισάγουν οχήματα Start-Stop σε όλη την Ευρώπη


Απαιτήσεις από την μπαταρία:

 

  • Η μπαταρία πρέπει να ξεκινά συχνότερα τον κινητήρα και να παρέχει ενέργεια στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη "λειτουργία Start-Stop
  • Η μπαταρία είναι ενσωματωμένη σε ένα σύνθετο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας και της μπαταρίας

 

Τεχνολογία της μπαταρίας: Enhanced Flooded Battery (EFB) και Absorbent Glass Mat (AGM)

 

 

Σε αυτό τον τομέα η Johnson Controls κατέχει ηγετικό ρόλο στον πρώτο εξοπλισμό οχημάτων Start-Stop με μερίδιο της αγοράς πάνω από 80% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


2. ΗΠΙΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ (MILD HYBRID) & ΠΛΗΡΩΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟ (FULL HYBRID)

 

Σε αυτή την τεχνολογία οχήματος, εκτός από το Start-Stop, τίθεται σε λειτουργία ένα ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο υποστηρίζει τον κινητήρα καύσης, παραδείγματος χάρη κατά την επιτάχυνση. Το πλήρως υβριδικό (full hybrid) χρησιμοποιείται κυρίως σε πολυτελή οχήματα και σε SUV, όπως και σε αγορές χωρίς τεχνολογία ντίζελ, με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμου.

 

Κύρια χαρακτηριστικά της τεχνολογίας:

 

  • Σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών CO2
  • Στο ήπιο υβριδικό ο κινητήρας βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, ενώ η μπαταρία απλώς υποστηρίζει την πρόωση και τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη φάση στάσης
  • Στο πλήρως υβριδικό είναι δυνατή η αυτόνομη λειτουργία του κινητήρα καύσης και του ηλεκτρικού μοτέρ

 

Απαιτήσεις από την μπαταρία:

  • Η μπαταρία γίνεται μέρος της πρόωσης

Τεχνολογία μπαταρίας : νικελίου - μετάλλου ή ιόντων λιθίου

 


Η Johnson Controls-Saft είναι ο πρώτος κατασκευαστής, ο οποίος εφοδιάζει την αυτοκινητοβιομηχανία με μπαταρίες ιόντων λιθίου, όπως π.χ. για το υβριδικό μοντέλο της Mercedes S-class και το ActiveHybrid 7-series της BMW.

 

Πρόκειται για την τεχνολογία του μέλλοντος, στα πλαίσια της οποίας τα Start-Stop θα αποκτούν όλο και περισσότερη σημασία. Το ποσοστό των οχημάτων Start-Stop που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, προβλέπεται πως θα ανέλθει στα 70% μέχρι το 2015.

 

Με τις μπαταρίες VARTA Start-Stop και Start-Stop Plus της Johnson Controls είμαστε από τώρα άρτια προετοιμασμένοι για αυτή την εξέλιξη.

 

*130g/km μέσω της τεχνολογίας κινητήρα και μια επιπλέον μείωση 10g CO2 / km μέσω άλλων παραγόντων (βιοκαύσιμα, βελτιστοποιημένοι τροχοί). Για το 2020 έχει τεθεί ως στόχος 95g CO2 / km.

 

ΣΤΟΛΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

 


70%


Σήμερα 2,8 εκατομμύρια οχήματα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία Start-Stop, ενώ το 2015 ο αριθμός τους θα φθάσει τα 30 εκατομμύρια.

 

Με άλλα λόγια το ποσοστό των νέων οχημάτων με τεχνολογία Start-Stop θα φθάσει τα 70% μέχρι το έτος 2015!

 

espa-logo vima-logo