Συμβουλές για την εγκατάσταση και αντικατάσταση της μπαταρίας (08/01/2016)

CLICK_TO_ENLARGE

Σας προτείνουμε 4 βασικά βήματα για την επιτυχή εγκατάσταση της μπαταρίας σας .


ΒΗΜΑ ΕΝΑ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Ελέγξτε το βιβλίο του οχήματός σας για τις συστάσεις του κατασκευαστή αρχικού εξοπλισμού σχετικά με:

  • Μέγεθος της μπαταρίας (Battery group size) - Το μέγεθος της μπαταρίας που ταιριάζει καλύτερα στις διαστάσεις του οχήματός σας. Πολλά οχήματα μπορούν να υποδεκτούν διάφορα μεγέθη.
  • Ρεύμα ψυχρής εκκίνησης [Cold cranking amps (CCA)] - Το CCA είναι βασικό για τη σωστή ικανότητα εκκίνησης. Είναι ο αριθμός των ampere που δέχεται μια μπαταρία για 30 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασία 0 βαθμών F μέχρι η τάση της να πέσει σε ακατάλληλα επίπεδα.
  • Χωρητικότητα αποθέματος - Βοηθάει στην τροφοδότηση ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματός σας, εάν έχει βλάβη ο εναλλακτήρας. Διαπιστώνει πόσα λεπτά μπορεί η μπαταρία να προσφέρει άφθονη ενέργεια, χωρίς να πέσει κάτω από την ελάχιστη τάση που απαιτείται για τη λειτουργία του οχήματός σας.

Κατά κανόνα, τόσο για το CCA όσο και για τη χωρητικότητα αποθέματος, ισχύει: όσο ποιο ψηλός είναι ο αριθμός, τόσο το καλύτερο. Αν ζείτε ΟΜΩΣ σε χώρα με κρύο κλίμα, η ικανότητα CCA είναι σημαντικό κριτήριο επιλογής της μπαταρίας. Αντιθέτως αν ζείτε σε χώρα με πολύ ζεστό κλίμα, δεν χρειάζεται τόσο υψηλό CCA.

Κατά την επιλογή μπαταρίας βαθιάς εκφόρτισης (deep cycle) για χρήση σε σκάφη ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τα εξής:

  • Τον τύπο του εξοπλισμού που θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια
  • Τον αριθμό ampere που απαιτείται για τη λειτουργία του εξοπλισμού
  • Τον αριθμό ωρών που θα χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό

Πολλαπλασιάζετε τα ampere (Amp) με τις ώρες, για να καθορίσετε τα απαιτούμενα αμπερώρια (AH).
Κατανάλωση ρεύματος του εξοπλισμού (Amps) x Χρόνος (ώρες) = AH

 

ΒΗΜΑ ΔΥΟ - ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Διαβάστε τις σχετικές οδηγίες στο βιβλίου χειρισμού. Πριν αφαιρέσετε την παλαιά μπαταρία, κοιτάξτε σε ποια θέση είναι ο θετικός ακροδέκτης της μπαταρίας και σημειώστε την πολικότητα του θετικού καλωδίου. Έτσι θα αποφύγετε να εγκαταστήσετε αντίστροφα την νέα μπαταρία.

Αφαιρέστε πρώτα το καλώδιο της σύνδεσης με τη “γείωση”. Έτσι θα αποφύγετε την πρόκληση ζημιάς σε καλώδια και / ή στην μπαταρία, προκαλώντας κατά λάθος “γείωση” με εργαλεία.

Όταν αφαιρείτε τα καλώδια της μπαταρίας, χρησιμοποιείτε κουτί του κατάλληλου μεγέθους ή ανοικτό κλειδί.

Ελέγχετε το δίσκο μπαταρίας (battery tray) για τυχόν ζημιές ή διάβρωση. Βεβαιωθείτε πως ο δίσκος και οι συγκρατήρες είναι ακέραιοι από μηχανικής άποψης και πως δεν έχουν διάβρωση. Καθαρίζετε διαβρωμένα μέρη με νερό (στο οποίο προσθέτετε λίγη αμμωνία οικιακής χρήσης ή μαγειρική σόδα), και τρίβοντάς τα με σκληρή βούρτσα. Στεγνώνετε τα μέρη που έχετε καθαρίσει και τα μπογιατίζετε. Μην μπογιατίσετε τους ακροδέκτες της μπαταρίας.

Καθαρίζετε και στερεώνετε την σύνδεση της “γείωσης”. Στερεώνετε επίσης το ρελέ του εκκινητή και τις συνδέσεις του εκκινητή.

 

ΒΗΜΑ ΤΡΙΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Όταν τοποθετηθεί στο όχημα, η μπαταρία πρέπει να είναι επίπεδη στο δίσκο. Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν άλλα αντικείμενα στο δίσκο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον πάτο του περιβλήματος της μπαταρίας.

Σφίγγετε το συγκρατήρα, χωρίς να εξασκείτε βία. Δεν πρέπει να είναι τόσο σφικτός που να προκαλέσει ζημιά στη θήκη ή στο καπάκι της μπαταρίας. Χρησιμοποιήστε τις τιμές για την τάση σύσφιγξης που αναφέρονται στο βιβλίο χειρισμού του οχήματος. Εάν δεν είναι διαθέσιμες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εξής τιμές για την τάση σύσφιγξης:

Συγκρατήρας της πάνω μπάρας ή του πάνω πλαισίου: 30-50 λίβρες/ίντσα
Συγκρατήρας τύπου εσοχής στη βάση: 60-80 λίβρες/ίντσα
Συγκρατήρας τύπου προεξοχής στη βάση: 70-90 λίβρες/ίντσα
Το “γειωμένο” καλώδιο πρέπει να συνδεθεί στην μπαταρία τελευταίο.

Κοιτάξτε ποια είναι η σωστή πολικότητα της μπαταρίας σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος. Συνήθως αναφέρεται η πολικότητα “γείωσης”. Η “αντίστροφη” πολικότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος. Λάβετε υπόψη πως ο θετικός κωνικός ακροδέκτης είναι μεγαλύτερος από τον αρνητικό ακροδέκτη.

 

ΒΗΜΑ ΤΕΣΣΕΡΑ - ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Επικοινωνήστε με συνεργείο οχημάτων. Τα περισσότερα συνεργεία δέχονται παλαιές μπαταρίες για ανακύκλωση ακόμα και αν δεν τις αγοράσατε εκεί.

Επικοινωνήστε με κατάστημα που πωλεί καινούριες μπαταρίες μολύβδου οξέος. Η πλειοψηφία των outlet λιανικής πώλησης με προσφορά μπαταριών μολύβδου οξέος για αυτοκίνητα, συλλέγει επίσης παλαιές μπαταρίες για ανακύκλωση.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε λιανοπώλη ή συνεργείο που να δέχεται την παλαιά μπαταρία, επικοινωνήστε με ένα κέντρο ανακύκλωσης ή το τμήμα εξυγίανσης στην περιοχή σας. Αυτοί θα είναι σε θέση να σας πουν που υπάρχει η σχετική μονάδα για επικίνδυνα απόβλητα ή χώρος για ασφαλή διάθεση.

Επικοινωνήστε με την τοπική εταιρεία συλλογής απορριμμάτων, πιθανόν να έχει συγκεκριμένα πρότυπα και ημερομηνίες σχετικά με τη συλλογή επικίνδυνων απορριμμάτων.

espa-logo vima-logo
Τα cookies είναι σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του site μας και για την βελτίωση της online εμπειρία σας.
Επιλέξτε «Αποδοχή» ή «Ρυθμίσεις» για να ορίσετε τις επιλογές σας.